fbpx
Menu Sluiten

Autorijden bij storm

Er is harde wind voorspeld en je wordt geadviseerd om voorzichtig te zijn of niet de weg op te gaan. Maar je moet de weg op. Wat kun je het beste doen? Hoe zorg je dat je veilig op je bestemming komt? We geven je 7 tips om zo veilig mogelijk te rijden bij storm.

Weerwaarschuwing en weeralarm

Bij verwachte storm en windstoten kan een weerwaarschuwing of -alarm afgegeven worden. Het KNMI hanteert 4 kleurcodes om te waarschuwen voor het verwachte weer.
De code groen staat voor geen bijzonderheden met betrekking tot het weer.
Bij code geel is er mogelijk kans op gevaarlijk weer. Deze code kan 48 uur van tevoren worden afgegeven en de zekerheid dat het gevaarlijk weer zich voordoet is 60 procent of meer.
Als er code oranje wordt gegeven, is er grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarvan de impact groot is en er kans is op schade, letsel en veel overlast. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven bij een kans op extreem weer van 60 procent of meer.
Tot slot is er code rood. Deze code is een weeralarm en wordt op zijn vroegst 12 uur van tevoren afgegeven. Bij deze code kan het extreme weer voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Ook als de kans op het extreme weer klein is maar de veiligheidsrisico’s groot zijn, kan code rood worden afgegeven.

 

 
Bij storm zijn vooral de windstoten gevaarlijk. Deze kunnen je verrassen tijdens het rijden doordat de auto plotseling opzij geduwd wordt door de wind. Ook andere weggebruikers hebben hier last van waardoor de verkeerssituatie minder voorspelbaar wordt. Zo kan een fietser, auto of vrachtwagen opeens heel dichtbij jouw auto komen.

Wat te doen bij storm?

1. Pas je snelheid aan
Door een lagere snelheid heb je meer controle over de auto en daardoor heb je iets minder last van de windstoten.  

2. Vergroot je volgafstand en ruimtekussen
Houd meer afstand van je voorganger waardoor je meer tijd krijgt om te reageren op onverwachte en gevaarlijke situaties. Wees verder bedacht op bijzondere situaties waar meer kans op gevaar dreigt en vergroot je ruimtekussen. Denk hierbij aan plekken waar de wind meer kracht heeft zoals bruggen, dijken en open vlaktes. Niet alleen de ruimte voor de auto, maar ook naast en achter de auto moet voldoende zijn om slingerende weggebruikers te kunnen ontwijken. Wees extra alert als je anderen inhaalt en zorg voor meer afstand tussen jou en de andere weggebruiker.

3. Twee handen aan het stuur
Houd het stuur zoals je geleerd hebt met twee handen vast; niet te losjes maar ook niet krampachtig. Met twee handen aan het stuur heb je de meeste controle om de windvlaag op te vangen als je bijvoorbeeld een vrachtauto voorbij bent.

4. Laat extra bagage thuis
Op pad met een dakkoffer of fietsendrager is niet verstandig wanneer storm voorspeld is. Ook kun je het rijden met een aanhanger of caravan beter even uitstellen. Toch de weg op? Pas je snelheid extra aan en wees erop bedacht dat een aanhanger extra wind vangt.

5. Vermijd bomen en boswegen
Bij storm is de kans aannemelijk dat er takken op de weg vallen en zelfs bomen omwaaien. Voorkom een geblokkeerde weg, schade of erger door een route te kiezen waarbij wegen met veel en grote bomen worden vermeden.

6. Let op bij neerslag
Een storm kan gepaard gaan met flinke regenbuien. Als je plotseling wordt overvallen door een hoosbui tijdens het rijden, verminder dan je snelheid en vergroot je volgafstand nog verder. Water op de weg zorgt voor een langere remweg en grote plassen kunnen ervoor zorgen dat je even geen grip meer op het wegdek hebt. Mocht je dit overkomen, laat dan je gas los totdat je weer grip hebt en trap vooral niet de rem in!

7. Parkeer verstandig
Kijk naar de omgeving waar je de auto parkeert. Vallende takken of zelfs vallende bomen kunnen voor veel schade aan de auto zorgen. Parkeer daarom je auto niet onder een boom of in de buurt van zaken als een loszittende schutting of een afzethek (wegwerkzaamheden).